Har du hört talas om Raspberry Pi men inte riktigt förstått vad det är? Här är en kort video som förklarar hur minidatorn/enkortsdatorn Raspberry Pi fungerar på mindre än 5 minuter.

Raspberry Pi är en liten dator som blivit väldigt populär bland hemmasnickrande teknonördar som vill göra sina egna prylar hemma. Överallt där man behöver lite datorkapacitet för att kunna styra något är en plats där en Raspberry Pi fungerar bra. Likt vanliga datorer är möjligheterna oändliga och det är just flexibiliteten som gör dem så populära för användningsområden som väderstationer, maskiner och smarta hem.


Videorna i detta inlägg demonstrerar hur en vanlig kamera fungerar. Man får veta vilka komponenter en vanlig kamera består av samt hur de tillsammans gör det möjligt att ta fotografier – hur linsen, slutaren, och de övriga delarna av kameran fungerar. Videorna är upplagda på ett mycket pedagogiskt sätt och det är inga problem att hänga med och förstå det som sägs.

 


I videon nedan förklaras hur datorns processor fungerar, och hur de olika komponenterna samarbetar för att skicka ut och tolka nummerserier bestående av ettor och nollor för att datorn ska fungera som den gör.

Den andra videon visar vilka komponenter en hårddisk består av och hur de komponenterna tillsammans gör det möjligt att lagra information som man sedan kan ta fram när man vill eller behöver den.De flesta av oss använder ibland en kopieringsmaskin. Antingen på jobbet eller hemma. Men för många kan det kännas som lite av ett mysterium hur kopiatorn kan skapa en exakt kopia av det man väljer att kopiera. Hur kan den känna av hur pappret, dokumentet eller bilden  man vill kopiera ser ut? Jo, titta på videorna nedan så kommer ni att få veta.

 I denna endast lite drygt 30 sekunder långa video nedan får man ändå lära sig otroligt mycket om hur en CD-skiva fungerar, och framför allt; vad det är som gör att man kan läsa informationen på skivan.

Videon nedan ger lite mer ingående information om hur man med hjälp av laser kan skicka elektriska impulser från CD-läsaren så att datorn kan översätta det till exempelvis ljud eller text. Har man dålig koll på fysik-kunskaperna kan det bitvis vara lite svårt att förstå. Men i överlag så är det en väldigt pedagogisk och bra video.


Den här videon visar hur en TV är uppbyggd och hur elektroniska impulser används för att alstra bilderna som egentligen består av massvis med pyttesmå ljuspunkter. Videon visar även hur tv-sändningar fungerar, det vill säga hur tv-signalerna sänds hem till våra hem och våra tv-apparater.

I videon nedan får man veta lite mer om hur man kom på att man kunde projicera rörande bilder på bildrör, och hur man byggde de första tv-apparaterna. Visar ingående hur en tv från början var uppbyggd samt de komponenter som den var uppbyggd av och vilken funktion de hade.


Videon visar på ett lättförståeligt sätt hur en dator är uppbyggd. Man får veta vilka komponenter som datorn består av samt hur de fungerar och vilken funktion de fyller. Videon går igenom allt från ram-minnet till hårddisken och grafikkortet. Videon är upplagd på ett mycket pedagogiskt sätt och det är lätt att förstå även om man inte har någon tidigare kunskap om datorer. Videon nedanför tar upp ungefär samma saker, men lite mer ingående.